Wide xxx

Wat kost een uitwisselingsstudent?

Een uitwisselingsstudent in huis

YFU-gastgezinnen krijgen geen financiële vergoeding. Zij nemen uit oprechte interesse een buitenlands kind in huis. Maar het kost natuurlijk wel wat, zo’n puber erbij. De uitwisselingsstudent neemt eigen zakgeld mee, maar draait daarnaast gewoon mee in het gezin - en eet dus drie maaltijden per dag, gebruikt water, gas en licht en gaat ook wel eens mee uit eten, naar een pretpark of zelfs mee op vakantie.


Hoeveel u per maand kwijt bent aan een uitwisselingsstudent, ligt deels aan uw eigen uitgavenpatroon, de keuzes en de afspraken die u maakt. We hebben een aantal YFU-gastgezinnen gevraagd om een schatting van de kosten te maken en komen uit op een gemiddelde van EUR 150,- per maand.


Gas, water en licht
U bent meer geld kwijt aan gas/water/licht, doordat er een extra kamer verwarmd en verlicht wordt. Als de student dagelijks (lang) doucht, gaat u dat voelen, en u draait maandelijks zeker een was extra. Over waterverbruik kunt u afspraken maken.


“Ik vraag Rosalie om haar broeken niet na één keer dragen al in de was te doen.”


“We gaan de hypotheeklasten niet verrekenen omdat hij hier nu woont. Ook zonder Martin hadden we die kosten gehad, dus daar doen we niet moeilijk over.”

Boodschappen

Een uitwisselingsstudent eet gewoon mee met de dagelijkse maaltijden en pakt ook wel eens een koekje uit de kast. Bedenk goed: de meeste van deze pubers eten véél, vooral als ze ‘s middags uit school komen. Ook spullen als toiletpapier en afwasmiddel gaan natuurlijk sneller op. Als de student veel snoep of andere dingen eet die u normaal niet in huis heeft, kunt u hem of haar best vragen om dat zelf te kopen. Sommige studenten koken een paar keer per maand en halen daarvoor wel eens zelf de boodschappen.


“Stel, hij heeft zin in een zak chips als hij uit school komt. Die koopt hij lekker zelf. Maar we vragen geen geld voor een extra portie rijst bij het eten.”


“Kristina krijgt geen geld voor de lunch op school. Dan smeert ze maar een gewone boterham.”


“Als Gabriela veel vrienden uitnodigt, koopt ze zelf drinken en chips.”

School
YFU vergoedt maximaal EUR 200,- voor schoolkosten van de uitwisselingsstudent. 

Dit betreft de kosten voor boeken en de ouderbijdrage voor excursies. Alles wat daarbij komt, bijvoorbeeld een werkweek of skitrip, betaalt de student zelf.


Sport en hobby's
Wil een uitwisselingsstudent lid worden van een (sport/hobby-)vereniging of de sportschool, dan zijn die kosten voor hen zelf. Jongeren die voor een YFU-uitwisselingsjaar naar Nederland komen, weten dat en houden daar rekening mee. Als gastgezin kunt u zo’n lidmaatschap stimuleren: het vergroot de integratie in de Nederlandse maatschappij.


“Hij wilde lid worden van de sportschool, en kon door koppeling aan mijn abonnement goedkoop lid worden. Die euro’s krijg ik maandelijks contant van hem.”

Kadootjes en extra’s
Uw gastkind draait gewoon mee in het gezin en krijgt dus ook een verjaardags- en kerstkado, iets van Sinterklaas en waarschijnlijk iets ten afscheid. Houd ook rekening met extra benzine- en parkeerkosten die u maakt als u de student ophaalt of wegbrengt naar Schiphol, naar de IND en het gemeentehuis etc.


Uitstapjes
Deze kosten kunnen sterk variëren, afhankelijk van uw eigen bestedingspatroon en de afspraken die u maakt. Gaat u uit eten, naar een museum of een dagje naar een pretpark, dan betaalt u normaalgesproken ook voor uw gastkind. Gaat hij of zij zelf op stap met vrienden of andere uitwisselingsstudenten, dan zijn die kosten natuurlijk niet voor u.


“Gaan we met z’n allen uit eten, dan betalen we ook voor Isabel. Gaat ze met vriendinnen naar de film, dan koopt ze haar eigen kaartje.”
 
“Uitwisselingsstudenten gaan de laatste maanden van het jaar vaak zelf op stap met vrienden. Maar als wij het initiatief nemen voor een uitstapje, dan zijn de kosten voor ons.”

Vakanties

Een uitwisselingsjaar is geen vakantiereis. Sommige studenten hebben het geluk dat ze (in de winter of het voorjaar) met hun gastgezin op vakantie gaan. Andere gastgezinnen blijven gewoon thuis. Als u op vakantie gaat, dan gaat het gastkind in principe mee, hij of zij maakt immers deel uit van het gezin. Een wintersport- of vliegvakantie met een extra kind loopt behoorlijk in de papieren. Misschien is dat voor u geen probleem, maar wellicht ziet u liever dat de eigen ouders een deel zelf betalen. Bespreek dat met de student en kijk wat er mogelijk is. Voor een weekend weg in eigen land zijn de kosten lager, maar geldt in principe hetzelfde.


“Janek is met ons gaan skiën in Oostenrijk. 

Zijn skipas en skihuur heeft hij zelf betaald, de rest kreeg hij van ons.”


“We hadden met 5 personen een extra hotelkamer nodig. Die kosten hebben wij betaald. Geen probleem, we vonden het vooral gezellig dat hij erbij was.”

Wat betaalt de student zelf

Reiskosten

Telefoonabonnement

Kleding

Kadootjes, souvenirs

Persoonlijke verzorgingsproducten

Bioscoop, feestjes of een avondje uit 

Abonnement sportschool of -vereniging

YFU-excursies (bijv. de reis naar Praag)