Regelen na aankomst

Inschrijven gemeente

Dit is verplicht voor iedereen die 4 maanden of langer in Nederland verblijft; ongeacht nationaliteit. Het is daarnaast belangrijk voor school; zowel de inschrijving zelf als de BSN, die de student erna krijgt, is nodig voor de financiering vanuit de overheid. De school ontvangt geld voor iedere leerling die op 1 oktober staat ingeschreven, hierbij worden de BSN-nummers geteld. 
Check bij inschrijving bij gemeente altijd vooraf even welke documenten u mee moet nemen. De student moet zelf in ieder geval een origineel geboortecertificaat hiervoor mee hebben, (vertaald) in het Engels, Frans, Duits of Nederlands en ondertekend met een apostille stempel. Dit wordt voor vertrek al gecommuniceerd naar de student en zijn/haar natuurlijke ouders. Soms moet er een aparte afspraak voor gemaakt worden bij de gemeente en kunt u niet zomaar langslopen.


Europese studenten
Alle studenten dienen zich binnen 5 werkdagen na aankomst in te schrijven bij de GBA. De student dient samen met de hoofdbewoner naar het gemeentehuis te gaan om de inschrijving in orde te maken. In ieder geval dienen beide personen hun paspoort mee te nemen en kan het zijn dat specifieke gemeentes aanvullende informatie nodig hebben. Wij raden u daarom aan om met uw eigen gemeente te checken wat hun procedure is.


Niet-Europese studenten
Officieel dienen alle studenten zich binnen 5 werkdagen na aankomst in te schrijven bij de GBA. Voor studenten die te maken hebben met IND is de inschrijving bij de gemeente bovendien een vereiste voor de verblijfsvergunning.
Echter: om zich te kunnen laten inschrijven bij de GBA is de verblijfsvergunning nodig. Mocht deze nog niet binnen deze 5 werkdagen binnen zijn, is het aan te raden om dit telefonisch alvast bij de gemeente te melden en alvast een afspraak te maken.

IND 

Niet-Europese studenten
Zodra de verblijfsvergunning rond is en de pas klaar ligt stuurt de IND een brief dat deze opgehaald kan worden. Deze brief komt doorgaans binnen op kantoor en wordt door ons doorgestuurd naar het gastgezin. De pas kan dan worden opgehaald en u kunt hiervoor online een afspraak maken bij het bewuste loket. Als uw gegevens nog niet bekend waren ten tijde van de aanvraag, kan dit loket niet het dichtstbijzijnde zijn. Bij de aanvraag dienen wij namelijk een loket op te geven.


Let op! Studenten uit Japan, AustraliĆ«, de VS, Canada, Nieuw-Zeeland en Zuid-Korea dienen twee keer naar het IND-loket te gaan. De eerste keer zal de student biometrie moeten inleveren; een handtekening, een pasfoto en een vingerafdruk. Hierna kan de pas worden gemaakt en deze kan bij het tweede bezoek worden opgehaald. Ook hiervoor ontvangt u een brief via kantoor.


GGD

Niet-Europese studenten

Studenten uit een aantal landen dienen binnen 3 maanden na aankomst een TBC-test af te laten nemen bij de GGD. Dit is een vereiste voor hun verblijfsvergunning. U vindt hieronder het formulier. Het is belangrijk dat de student de verwijzingsbrief van de IND meeneemt naar de afspraak bij de GGD. De GGD vult dit formulier na de afspraak in en stuurt dit terug naar de IND. De kosten hiervoor zijn voor eigen rekening van de student.

De volgende landen zijn verplicht een TBC test te doen:
- China
- Ecuador
- India
- Indonesiƫ
- Korea
- Thailand
- Zuid-Afrika


TERUG