Gastgezinnen FAQ's

Dit is uw kans om Nederlandse familietradities mee te geven aan een ander - en tegelijkertijd zelf meer over een andere cultuur te leren.

Wilt u de uitdaging aangaan en een uitwisselingsstudent in huis nemen, maar weet u niet zeker of u geschikt bent? Lees verder voor meer info.


KAN IEDEREEN GASTGEZIN WORDEN?

YFU-gastgezinnen zijn verrassend divers. Of u alleenstaand bent of een partner hebt van hetzelfde geslacht, maakt voor ons niet uit. Jonge kinderen, pubers, geen kinderen of het kroost al uit huis? Ook daar maken we geen onderscheid. Bent u religieus of juist niet, woont u in de stad of op het platteland, werkt u fulltime of heeft u bepaalde eetgewoonten? In principe is iedereen welkom. Samen bekijken we welke uitwisselingsstudent bij u past.


IK WOON TE AFGELEGEN
Als u afgelegen woont en het erbij hoort om een lange afstand te fietsen naar school, dan is dat onderdeel van de uitwisselingservaring. Iedere veilige plek kan het nieuwe huis worden van een internationale student.


IK WERK FULLTIME
Ook als u (beide) fulltime werkt, kunt u een prima gastouder zijn. Zeker in het begin vragen school, huiswerk, nieuwe indrukken en de taal veel tijd en energie van de uitwisselingsstudent. Na schooltijd vindt hij of zij het vast fijn om even alleen thuis te ontspannen.


IK HEB ZELF GEEN KINDEREN
Als u zelf geen kinderen heeft, maakt u zich wellicht zorgen of uw gastkind wel vrienden maakt. Misschien heeft u buren of vrienden met schoolgaande kinderen. Zo niet, dan komt uw gastzoon of -dochter op school, bij de sport- of muziekvereniging en bij YFU genoeg jongeren tegen met wie hij of zij bevriend kan raken.


IK HEB EEN GEZIN MET KLEINE KINDEREN

Gezinnen met kleine kinderen denken vaak dat het leeftijdsverschil met de uitwisselingsstudent te groot is. Het leeftijdsverschil kan juist heel mooi zijn omdat iedereen van elkaar kan leren. Een uitwisselingsstudent leert vaak makkelijker Nederlands van een jonger kind en sommigen zijn dol op kleine kinderen. Ze hebben thuis ook kleine broertjes of zusjes of juist niet. Net als in een natuurlijk gezin is het normaal dat niet alle kinderen dezelfde leeftijd hebben. Bovendien is er minder kans op sibling rivalry.


IK VIND EEN SCHOOLJAAR EIGENLIJK TE LANG

Vindt u een (school)jaar toch echt te lang? Er zijn verschillende programma’s met verschillende lengtes.

  • Jaarstudent. Het uitwisselingsjaar duurt ongeveer 10 maanden, net zo lang als het schooljaar.
  • Vervolgstudent. Het verblijf is zo’n 8 maanden. Het gaat hier om studenten die bij een aankomstgezin zijn gestart of die overgeplaatst worden omdat er geen klik was met het eerste gezin.
  • Semesterstudent. De uitwisseling duurt 5 maanden en start in augustus of januari.
  • Trimesterstudent. De uitwisseling duurt 3 maanden en start meestal in augustus.
  • Aankomststudent. Je helpt een uitwisselingsstudent aan het begin van het jaar op weg totdat we een vast gastgezin hebben gevonden.

Deze scholieren komen in augustus 2019 naar Nederland.


Ik ben alleen. Kan ik gastgezin worden?

Lees verder


Een uitwisselingsstudent in huis, wat kost dat?
Lees verder


Hoe kan ik zelf bijdragen aan de werving van gastgezinnen?

Lees verder


Mijn vraag is niet beantwoord, ik wil in contact komen met een medewerker.

Klik hier