Eerste dagen

Oriëntatie kamp

Bij aankomst wordt de student door YFU van het vliegveld of treinstation opgehaald en naar de Post Arrival Orientation (PAO) gebracht. Voor de laatste dag van dit kamp wordt uw gezin uitgenodigd om deel te nemen aan een training en informatiesessie. Aan het eind van deze dag zult u uw student in levende lijve ontmoeten, spannend! 
Tijdens de eerste dagen geven we de studenten een introductie over de integratie in de Nederlandse samenleving en een aanzet tot het leren van de Nederlandse taal. Ook bespreken we de regels die YFU aan de uitwisseling stelt.
Op de laatste dag van het kamp zal er voor de gezinnen die nog geen gastoudertraining hebben gevolgd, een programma worden aangeboden gericht op uw rol als gastouder om u een stevige basis te geven voor deze uitwisselingservaring. Een jaar lang iemand uit een andere cultuur in uw huis opnemen is een leuke en verrijkende ervaring, maar het vraagt ook het nodige. Hoe beter u daarop bent voorbereid, hoe waardevoller de ervaring zal zijn.
De gezinnen die al wel aan een gastgezinnentraining hebben meegedaan, zijn vanaf de lunch welkom.
Aan het eind van de bijeenkomst geven wij u een indruk van hetgeen behandeld is tijdens de oriëntatie en met u van gedachten wisselen over hoe ondersteuning te verlenen bij het aanleren van de Nederlandse taal. Ook worden er enkele procedures met u doorgelopen (o.a. verblijfsvergunning, verzekeringen). Rond 15.30 uur zal de bijeenkomst afgerond worden, waarna u samen met uw gastzoon/-dochter huiswaarts keert. In principe is het hele gezin welkom op deze dag. Het programma is geschikt voor oudere gastbroers en -zussen vanaf ongeveer 12 jaar  Houd u er rekening mee dat er geen kinderopvang zal zijn voor kleine kinderen.

Aankomst in uw gezin

Vlak na het eerste oriëntatiekamp kunt u in het algemeen nog niet zoveel van uw gastkind verwachten. De student heeft mogelijk nog last van een jetlag, en heeft net veel blootgestaan aan Nederlandse les en Nederlandse cultuur. Ze zijn ongelofelijk vermoeid. Daarom adviseren wij u om voor die eerste dag geen plannen te maken. Geen uitstapjes of een sightseeing tour door het land, maar de kortste weg naar huis.
Het is de bedoeling dat de student zich zo snel mogelijk "settelt" in het gezin. Dat is bij u thuis. Maak een rondleiding door uw huis met de student. Leg ze ook het gebruik van apparaten uit: de werking van de warm- en koudwaterkraan, de elektrische en gasapparaten, ga zo maar door. Een belangrijke ruimte die vaak uitleg nodig heeft is het toilet. Een aantal studenten heeft in het verleden veel tijd in deze ruimte doorgebracht, alleen om uit te vinden hoe je moet doortrekken. Daarna komt het verkennen van de buurt, de omgeving waar hij/zij de komende tijd zal verblijven: de straat, de winkels in de buurt, de bibliotheek, alles wat van belang is. De student zal zelf snel de weg moeten kunnen vinden

TERUG