Afspraken na aankomst

Huisregels

Een ander belangrijk punt dat u al snel met uw nieuwe zoon of dochter en de andere gezinsleden bespreekt, zijn de huisregels. Denk aan het schoonmaken van de eigen kamer, etenstijden, taken in het huishouden, de tijd die de student op zijn eigen kamer doorbrengt en het gebruik van de computer. Vooral de onuitgesproken regels zijn belangrijk: u zult verbaasd zijn wanneer u ontdekt hoeveel van die gewoontes en regels voor u en de andere gezinsleden vanzelfsprekend zijn.
Uit ervaring weten wij dat het soms nog niet meevalt om de huisregels met uw student door te nemen. Er komt zoveel op u en de student af dat er soms dingen vergeten worden. Om u te helpen hebben wij vragenlijst met voorbeelden van huisregels opgesteld. Deze kunt u gebruiken als leidraad en is onderaan deze pagina te downloaden. We bespreken deze lijst ook met de student tijdens het oriëntatiekamp.


Geldzaken

Bankrekening openen
Bankzaken vanuit bepaalde landen, zoals Argentinië, zijn lastig. Maar ook Europese studenten die een IBAN hebben kunnen problemen hebben met hun pinpas die niet overal werkt. In deze gevallen kan een Nederlandse bankrekening openen handig zijn. Leg de student de voor- en nadelen hiervan uit en laat de student dit overleggen met zijn/haar natuurlijke ouders. 
Op verzoek kunnen wij voor uw student een brief opstellen waaruit blijkt dat u tijdelijk ouderlijk gezag heeft voor dit soort praktische zaken. YFU is tijdens de uitwisselingsperiode verantwoordelijk voor de student, met deze brief tonen wij aan dat u deze verantwoordelijkheid in het dagelijks leven voor ons uitvoert.
Deze brief wordt vaak geaccepteerd door banken, maar dit kan verschillen per bank/filiaal.


Afspraken voorschieten
Geld overmaken naar een Nederlandse bankrekening vanuit het buitenland is soms net zo duur of zelfs duurder dan met een buitenlandse (credit)kaart te pinnen. Het is dan mogelijk dat de gastouders voorschieten en de student hen contant terugbetaalt. Maak hier goede afspraken over!
Een andere mogelijkheid is dat u een bankrekening op uw eigen naam opent en de pinpas aan de student geeft. De student geeft u contant geld waarna u met iDeal de bankrekening met dit bedrag aanvult. Let hierbij wel op dat de student niet rood kan staan op deze rekening!


Budget
Richtlijn van YFU voor het eigen budget van de student is dat de student 150 - 200 EUR per maand ontvangt van de natuurlijke ouders, inclusief kleding. Reiskosten voor openbaar vervoer kunnen wel erg oplopen. Dit zit niet in de programma prijs dus zal de student dit zelf moeten bekostigen.
Hobby’s zijn heel goed voor integratie, dus stimuleer het vooral. Het is wel op eigen kosten, dus bespreek dat ook met de student als deze een sport gaat kiezen.


Telefoonabonnement 

Wij raden u sterk aan om alleen abonnementen af te sluiten die maandelijks opzegbaar zijn! Vertrekt een student eerder dan gepland, bijvoorbeeld naar een vast gezin of vervroegd naar huis, dan blijft u niet met de kosten zitten.
Mocht u wel een jaarabonnement af willen sluiten, kunt u met de student bespreken dat hij/zij in één keer het volledige bedrag aan u betaalt. Maak dan wel duidelijke afspraken over kosten buiten de bundel. 


Tips:

  • BEN, maandelijks opzegbaar.
  • Lebara, pay as you go.
  • Een SIM-only abonnement.
  • WhatsApp is zeer gewenst.
  • Let op: Niet elke provider heeft overal bereik.
  • Let op: naar het buitenland bellen kan extra kosten met zich meebrengen. Vraag dit na en bespreek dit goed met de student.
  • Ga bijvoorbeeld naar een telefoonwinkel voor advies.


NS-abonnement

Nederland heeft een uitgebreid OV-netwerk en alle studenten zullen in meer of mindere mate door Nederland gaan reizen, om uitstapjes te maken, vrienden te bezoeken of wellicht om naar school te reizen. Daarnaast zijn er een paar verplichte YFU-activiteiten per jaar waar de student naartoe zal moeten reizen. Hij/zij zal niet altijd door u gebracht kunnen worden. Het is daarom verstandig om een OV-chipkaart aan te schaffen. Dit kan een anonieme kaart zijn waar de student zelf geld op stort als hij/zij wil gaan reizen. Daarnaast kan de student gebruikmaken van losse aanbiedingen voor treinkaartjes van winkels als Kruidvat, AH en HEMA. 

Op een anonieme OV-chipkaart kunnen geen persoonsgebonden reisproducten, zoals een trajectkaart voor school, worden gezet. De student kan ook niet met leeftijdskorting of vrij in het weekend reizen. Met een persoonlijke OV-chipkaart kan dit wel. Voor studenten die veel door Nederland reizen, is zo'n persoonlijke OV-chipkaart gecombineerd met een NS-abonnement aantrekkelijker. 

Sluit u wel een NS-abonnement af, let u er dan op dat u deze op tijd weer opzegt. U dient bij NS toestemming te geven voor automatische verlenging, bij niet tijdig opzeggen kan dit dus onnodige kosten opleveren. De persoon die het abonnement heeft afgesloten, dient deze ook op te zeggen - ook als de student inmiddels verhuisd is naar een ander gastgezin.

TERUG